MIT . Hayden Library Renovation and 24 Hour Study Lounge

MIT . Hayden Library Renovation and 24 Hour Study Lounge

The 24 Hour Study Space, inserted into the Hayden Science and Humanities Library is a prototype for MIT.  The need for off-hours independent and group study space, equipped with technologies to facilitate collaboration and print needs, continues to grow.  The scope included renovation of the circulation, reserve, and reference areas of Hayden.  Project challenges including a budget that did not allow for separate or integrated HVAC systems to the new space, requiring circulation to the space via the main library.  The “hacker culture” made risk of break-in a threat.  To address this 600 pound floating glass panels were suspended in steel frames that had no exposed hardware.  The project took place while the main library remained in operation.

 

Architect:  Tappe Associates

 

Schedule:

Date

August 25, 2015

Category

Institutional